Tärkeimmät vinkit oman sarjasi suunnitteluun!

Tärkeimmät vinkit oman sarjasi suunnitteluun

Edellisessä blogissamme käsittelimme sitä, minkälaista sisältöä voisit esimerkiksi luoda kanavallesi. Tällä kertaa haluamme keskittyä siihen, kuinka saat rakennettua kanavasi sarjalle toimivan kokonaisuuden. Eli kuinka saat muodostettua kanavasi ohjelmille toimivan rakenteen siten, että persoonasi pääsee oikeuksiinsa?

Pohdi ensiksi aivan aluksi mitä haluat kertoa ohjelmassasi. Mitä tahdot, että sarjasi tarjoaa katsojille, ja miksi he haluaisivat tilata sen. Sarjan aiheena voi olla esimerkiksi matkailu, sisustus, muoti tai fitness, jotka ovat kaikki suosittuja aihealueita. Kanavallasi voi myös olla useita ohjelmia kuten esimerkiksi koulutusta ja valmennusta tai podcast. Kun sinulle on selvillä ohjelmasi yleisluontoinen teema, niin seuraavaksi pääset käsikirjoitusvaiheeseen.

Suunnittele ja käsikirjoita

Ennen kuin lähdet kuvaamaan jaksoa, tee ohjelmallesi runko tai käsikirjoitus, jota lähdet toteuttamaan. Käsikirjoituksen avulla pystyt rakentamaan sarjastasi helpommin hahmotettavan kokonaiskuvan, joka on miellyttävämpää niin sinulle itsellesi, kuin katsojillekin.

Kun teet reality-sarjaa tai videoblogia, ei käsikirjoituksen tarvitse tietenkään olla sanasta sanaan kirjoitettuna ylös. Katso esimerkki ohjelmarungosta ja käsikirjoituksesta seuraavassa blogi kirjoituksessa. Vältä nimenomaan näyttelemistä, reality-sarjaa tehdessäsi, sillä katsojat aistivat, kun et ole aito oma itsesi. Selosta kameralle koko ajan mitä teet ja miltä sinusta tuntuu, sillä katsojat eivät osaa lukea ajatuksiasi.

Käsikirjoituksen tarkoituksena on pitää huolta, että tiedät mitä olet tekemässä, ja mikä on kuvauksen aiheena. Ilman toimivaa suunnitelmaa, tulee sarjasta todennäköisesti vaikeaselkoinen ja ehkä hajallaan oleva kokonaisuus.

Kuinka rakennat jakson?

Yksittäisen jakson pituus on hyvä pitää noin 8–15 minuutin pituisena. Liian pitkän jakson tekeminen saattaa olla haastavaa. Tavoitteena on saada jakso, jossa jatkuvasti tapahtuisi jotain, pitäen katsojan mielenkiinnon yllä. Jos olet kuvannut materiaalia runsaasti, voit tietenkin jakaa alun perin tarkoittamasi jakson kahteen osaan. Jos jaksot käsittelevät samaa aihetta, niin voit nimetä jakson samoin, mutta erottaa ne toisistaan merkinnöillä osa 1 ja osa 2.

Suunnittele jakso aina siten, että siinä on selkeästi ainakin kolme vaihetta, alku-, keskivaihe ja loppu. Tee jakson alussa jotakin huomiota herättävää, jotta katsojalla on mielenkiinto katsoa koko jakso. Voit esimerkiksi heti ensikohtauksessa olla jossakin paikassa, jossa katsojat eivät odottaisi sinun olevan, tai heittää vitsin, joka herättää katsojien kiinnostuksen.

Keskivaihe on jakson ydinosa, joka sisältää tärkeimmät kohokohdat jaksossasi. Anna sille reilusti aikaa, jotta sanomasi välittyy katsojille asti. Viimeisessä osiossa teet jaksosta yhteenvedon ja annat katsojille loppusanat. Suosittelemme tekemään jaksoon loppuun teaserin seuraavasta jaksosta, jossa markkinoit seuraavaa jaksoa ja yrität jälleen herättää katsojien mielenkiinnon.

Huomioi, että jokaisessa jaksossasi tulisi olla noin 2–3 kohokohtaa. Tee jakson kohokohdista yllättäviä ja katsojille mielenkiintoisia. Kerro heille jotakin mitä he eivät ole ennen kuulleet, tai vie heidät ohjelmassa jonnekin missä monikaan heistä ei ole ennen ollut.

Kuvaa jokaiseen jaksoon keskimäärin 4–5 kohtausta. Kohtaukset eri kuvauspaikoilla tekevät sisällöstä miellyttävämpää katsottavaa, kuin jos koko jakso olisi kuvattu samassa paikassa. Pyri kuvaamaan mahdollisimman paljon materiaalia, sillä liika on aina parempi kuin liian vähän. Turhan materiaalin voi aina jättää tarvittaessa leikkaushuoneen lattialle.

Yksi suosituimmista ideoista on My day -sarja, jossa kuvaat yhden päivän aikana tekemäsi asiat. Jakson aikana tuot katsojat mukaasi elämääsi, ja kuvaat puuhasi aamuaskareista iltarutiineihin. Muista aina selostaa tekemäsi asiat kameralle, varsinkin jos kyseessä on jotakin normaalista poikkeavaa.

Jaksoista muodostuu tuotantokausi

Tuotantokausi koostuu yleensä 8–12 jaksosta. Tuotantokauden jokaisen jakson tulisi olla sisällöltään ainutlaatuinen. Käsittele kunkin jakson aikana omaa aihealuetta, jotta katsojan mielenkiinto pysyy sarjassasi. Yhden My day -jakson teemana voi olla esimerkiksi parisuhde asiat ja toisen jakson teemana vaikkapa muoti ja kauneus.
Ensimmäisestä jaksosta kannattaa tehdä esittelyjakso, jossa esittelet itsesi. Näin katsojat pääsevät tutustumaan sinuun henkilönä, ja pystyt hyvin pohjustamaan tulevien jaksojen teemoja oman persoonallisuutesi pohjalta. Pyri herättämään ensimmäisessä jaksossa katsojien mielenkiinto, ja antaa heille perusteluita miksi heidän kannattaa seurata juuri sinua. Suosittelemme, että ensimmäinen jakso on katsottavissa ilman maksua.

Muista markkinoida ohjelmaasi somessa

Jaa omissa sosiaalisen median kanavissasi teasereita sarjastasi. Olemassa oleva seuraajakuntasi on paras kohderyhmä markkinointia varten. Videot ovat tehokas tapa herättää potentiaalisten katsojien mielenkiinto, joten 10-15 sekunnin pituisten pätkien jakaminen somessa on hyvä tapa saada seuraajiasi kiinnostumaan myös kokonaisista jaksoista. Muista myös tehdä suorat linkit Aitoplayn kanavallesi.

Tähän oli koottuna tärkeimmät vinkit, joilla pääset loistavasti alkuun. Kokeile yllättäviä uusia ideoita, anna mielikuvituksesi laukata vapaasti ja tee sarjastasi rohkeasti oman näköisesi!