Oletko aikeissa kuvata oman ohjelman suoratoistopalveluun?

Näillä vinkeillä pääset alkuun

Määrittele ensin kanavasi aihealueet. Onko kyseessä esimerkiksi viihde-, valmennus- tai ajankohtaisohjelma. Tietämällä mihin kategoriaan sarjasi kuuluu, pääset jo hyvin alkuun. Tärkeintä on, että käsittelet itsellesi mieleisiä aiheita, joiden tuottamiseen tunnet vetoa.

Reality-sarjat ja videoblogit edustavat tämän hetken suosituimpia viihteen muotoja. ’My day’ -tyyppiset videot saavat tällä hetkellä paljon näkyvyyttä eri medioissa ja ne kiinnostavat suurta yleisöä. Tutkimusten mukaan ihmiset käyttävät jopa 147 minuuttia päivässä seuraamalla sosiaalisen median kanavissa sisällöntuottajien videoita. Yhden jaksosi aiheena voikin olla nimenomaan se, että mitä teet tavallisena päivänä, tietenkin lisämausteiden ja mielenkiintoisten juonenkäänteiden kera. Lisäksi on hyvä tuottaa erikoissisältöä keskittyen yhteen teemaan. Onko sinulla esimerkiksi mielenkiintoa herättävä harrastus, arjesta poikkeava erikoistapahtuma tai oletko lähdössä lomamatkalle kiinnostavaan kohteeseen?  

Koulutus tai valmennus sisältöä luodessa, sisällön tulee olla ainutlaatuista ja tietenkin sinun itsesi näköistä, jotain sellaista mitä ei välttämättä muualta löydä. Oletko mahdollisesti oppinut tai oivaltanut jotain osaamallasi aihealueella, jonka voit jakaa tilaajiesi kanssa? Luomalla sanomastasi ainutlaatuista ja henkilökohtaista, teet itsestäsi brändin sisällöllesi. Voisiko perinteisen salitreenin suorittaa metsässä tai voisitko jakaa ruoanlaitto vinkkejä opiskelijan budjetilla?

Entä satuitko olemaan paikalla, kun jotain ainutlaatuista tapahtui tai onko sinulla taustatietoa ja sanavalmiutta lähteä tuottamaan uutis- tai ajankohtaisohjelmaa päivän polttavista asioista. Voit tuottaa kiinnostavaa sisältöä käsittelemällä marginaaliaiheita urheilun, politiikan tai esimerkiksi talouden osalta. Voit myös valjastaa tällaisen tiedon ja taidon omaan podcastiin tai talk show -ohjelmaan, jossa itsesi lisäksi esiintyvät kuhunkin teemaan sopivat vieraat.

Sisältöä elämään, sisältöä ohjelmaan

Ainutlaatuisen sisällön keksiminen omaan sarjaasi voi tuntua aluksi haastavalle. Päivässäsi varmasti riittää askareita jaettavaksi, mutta mikä herättäisi ihmisten kiinnostuksen katsoa juuri sinun elämästäsi kertovaa sarjaa?

Mielenkiintoiset elämäntarinat ovat kiehtovia. Voit miettiä mikä omassa elämässäsi on erilaista, ja mitkä kokemukset itselläsi ovat sellaisia, joita yleisö haluaisi kuunnella ja katsoa. Onko esimerkiksi työnkuvassasi, harrastuksissasi, perhe-elämässäsi tai muussa elämäsi osa-alueessasi jotakin erikoista tai kiinnostavaa.

Katsomalla erilaisia reality-sarjoja, huomaat, että hyvin arkiset asiat kiinnostavat ihmisiä. Tällaisia aihealueita ovat esimerkiksi muoti ja tyyli tai ruokavalioon ja painonhallintaan liittyvät ohjelmasisällöt. Voit ottaa yhden jaksosi aiheeksi esimerkiksi vaatekokoelmasi ja esitellä sen katsojillesi. Kenties komerossasi on myös jokin vanha ja hieman nolokin vaatekappale, jota voit esitellä katsojille huumorilla höystettynä. Voit myös käydä kaupassa kuvaamassa shoppailuasi, ja tuoda yleisön mukaan matkoillesi.

Jos olet onnistunut pudottamaan painoa uusilla elämäntavoilla, tee siitä toinen jakso. Jos prosessi on vasta aluillaan, tee siitäkin päiväkirjamainen ohjelma kanavallesi. Käsittele yhdessä jaksossa aina yksi aihealue. Aseta itsellesi tavoitteita ja seuraa sarjassasi niiden saavuttamista.

Tilanteet haltuun

Kun teet omaa reality-sarjaa, pidä mielessä, että jokaisessa jaksossa tulee sattua ja tapahtua. Tilanteet, jotka poikkeavat arkipäiväisistä elämäntapahtumista tuovat katsojat mukaan erilaisiin koettelemuksiin, kuin mihin he ovat tottuneet. Jos esimerkiksi lounastat jakson aikana ravintolassa, pyri hakeutumaan paikkaan, jossa on jotain erilaista ja kiinnostavaa yleisölle, kuten esimerkiksi erilainen miljöö tai poikkeuksellinen ruokalista. Näytä tunteet ja reagoi ärsykkeisiin, katsoja ei tiedä miltä sinusta tuntuu tai mitä ajattelet ellet sano sitä ääneen.

Yllättävät tilanteet saavat katsojan kiinnostumaan sarjastasi enemmän. Keksi tai ajaudu yllättäviin tilanteisiin, joissa pääset kokemaan ja reagoimaan yllättäviin juonenkäänteisiin. Arvaamattomat tilanteet saavat katsojan myös innolla odottamaan uusia yhtä yllättäviä tilanteita.

Persoonallisuus peliin

Katsojan tulee pystyä samaistumaan sarjasi päähenkilöön. Kameran edessä olevan henkilön on oltava persoonallisuudeltaan puoleensavetävä, jotta katsojat pysyvät ruudin ääressä. Sopiva määrä huumoria luo tilanteesta kuin tilanteesta aina mielenkiintoisemman. Pyri olemaan persoonallisuudeltasi värikäs, ja vältä olemasta liian ’hajuton ja mauton’. Tuo esille omia mielipiteitäsi ja kokemuksiasi, äläkä pelkää näyttää itsestäsi vähemmän mairitteleviakin puolia. Esiinny kameran edessä itsevarmasti, ja osaa myös nauraa itsellesi. Ennen kaikkea, ole oma itsesi. Itsesi esille tuominen, on persoonasi esille tuomista.

Itsensä liiallinen toistaminen on katsojille puuduttavaa seurattavaa. Tee jokaisesta jaksosta ainutlaatuinen ja erilainen kokemus katsojille, jotta heidän kiinnostuksensa säilyisi myös seuraavaa jaksoa varten. Käsittele jokaisessa jaksossa eri aihealuetta, älä toista liialti samoja aiheita eri jaksoissa.

Suunnittele huolella

Suunnittelu on kaiken a ja o. Rakenna runko ohjelmallesi ja jokaiseen jaksoon, jotta tiedät mihin ohjelmasi juoni on kehittymässä. Mieti ennen kuvaamista mitä tulet tekemään, ja miten jaottelet eri tapahtumat sarjan kuluessa. Lisää vinkkejä sarjan rakentamisesta sekä jaksojen suunnittelusta pääset lukemaan seuraavista blogikirjoituksistamme.

[1] https://www.statista.com/statistics/433871/daily-social-media-usage-worldwide/